Powered by ZigaForm version 3.9.6.8

A cseh sörökről

POSTŘIŽINSKÉ PIVO/NYMBURK

Postřižinské pivo/NymburkA prágai közeli Nymburk város sörgyárában gyártott sörök összefoglaló neve. Az 1895-ben alapított sörgyárban élt kb. 30 évig a cseh irodalom egyik legnagyobb alakja, Bohumil Hrabal (1914-1997), akinek könyvei Magyarországon is igen népszerűek. Legismertebb művének, a Sörgyári capriccio-nak (amely az író családjáról, szüleiről és nagybátyjáról szól, és a nymburki sörgyárban játszódik) az eredeti címe: Postřižiny (ami nagyjából „megrövidítés”-nek, „megrövidülés”-nek fordítható). A könyvben sok szó esik az élet változásáról, megváltoztatásáról, ezzel összefüggően a haj, a szoknya, stb. levágásáról, rövidebbé tételéről. A nymburki sörgyárban manapság gyártott sörcsalád neve ettől a regénytől kölcsönözte a nevét, a könyv címét átalakítva alkották meg Postřižinské nevet. A sörcsaládhoz tartozó italok legtöbbje pedig a regény szereplőiről kapta nevét. A könyvből nagysikerű film is készült Jiří Menzel rendezésében.

Francinův ležák

Francin ászok söre. Francin a František becézett alakja. Az író nevelőapja az életben (és a regényben is) František Hrabal. A nymburki sörgyár egyik vezető söre, a 12°-os világos ászok az író nevelőapjáról, a sörgyári egykori vezetőjéről kapta a nevét.

Pepínová desítka

Pepín bácsi „tizese” (tízes söre). Josef Hrabal (a regényben becézett alakban: Pepín bácsi) az író nagybátyja volt, František Hrabal testvére. Mint a regényből is kiderül, sok évet töltött a családdal a nymburki sörgyárban. A tíz fokos sört róla nevezték el.

Něžný Barbar

Gyöngéd barbár. A mai 13°-os félbarna sör neve. A név Hrabal egyik másik regényének, „A gyöngéd Barbár”-nak állít emléket. A regény az írónak művész barátaival Prágában töltött fiatalkori éveit mutatja be. A regény főszereplői Hrabalon kívül Egon Bondy (1930-2007) cseh költő, filozófus és Vladimír Boudník (1924-1968) grafikus, festőművész. A könyv az ő hármójuk közös éveit, barátságát, eseteit mutatja be.

Tmavý

A barna sör neve, a szó a cseh nyelvben sötét-et jelent. De a köznyelvben használják a Černé pivo (Fekete sör) elnevezést is azokra a sörtípusokra, amiket mi általában barna sörnek nevezünk.

Bogan

A Bohumil (Hrabal) név becézett alakja. A 13°-os erősebb világos sört az író iránti tiszteletből nevezték el róla.

Jubilejní

A 12,8°-os speciális, hidegen komlózott Jubileumi sört az író születésének 100. évfordulóján, 2014-ben főzték le először. Népszerűsége azóta is töretlen.

Střížlík

A szó jelentése: vézna, vékony ember (gyerek), vagy józan személy. Mindkét értelmezés passzol az alkoholszegény sörhöz.

 


 

ŽATEC

Zatec cseh sörA város évtizedek óta így jellemzik: „a város, ahol a sör otthon”, „ez a város a sör otthona”.  Azért jellemezhetik joggal így a várost, mert a környéken található Csehország legkiválóbb és legtöbb termést adó komlótermelő vidéke. Žatec az egyetlen olyan hely, ahol több mint 700 éve működik folyamatosan a városi sörfőzés. Az ipari méretű sörgyár alapkövét pedig 1798-ban rakták le.

Sedmý schod

Hetedik lépcső. (=Az igazán jó hűtött sör.) A „hetedik lépcsőn” tárolt sör fogalma Jiří Menzel nagysikerű „Az én kis falum” című filmjéből lett ismert, és vált a cseh társadalom sörszerető részének városi legendájává. Zdeněk Svěrák forgatókönyvében így ír erről:
„– Azt mondd meg nekem, Karel, hogyan jöttél rá arra, hogy pont a hetedik lépcsőn kapja meg a helyes hőmérsékletet?
– Sokéves tapasztalattal – mondja Pávek. – A hatodikon még meleg, a nyolcadikon már túlhűl.”

Baronka

A „Bárónő” prémium sör žateci komlóból és malátából készül. Valószínűleg nevét is „előkelő kiválóságának” köszönheti.

Celia – gluténmentes, világos

A prágai Söripari Kutató Intézet kutatásai alapján fejlesztették ki ezt a gluténmentes sört, amelynek alapanyagai azonban ugyanazok, mint a legtöbb cseh sör esetében: árpamaláta és žateci komló. A speciális gyártási eljárásnak köszönhetően gluténtartalma azonban nem haladja meg a 0,5 mg/100 ml-es mértéket.

Celia Dark – gluténmentes, barna

A speciális gluténmentes barna sör žateci vízből, cseh árpa- és bajor színes és karamellizált malátából, valamint žateci komlóból készül. Gluténtartalma ennek sem haladja meg a 0,5 mg/100 ml-es mértéket, így megfelel a cseh és az EU-s előírásoknak.

 


 

PARDUBICE

PardubiceAz egyik leggazdagabb morva főúr, Vilém z Pernštejna 1491-ben vett Pardubice környékén birtokot, amelyen aztán a 16. században kezdte kiépíteni a városi sörfőzés alapjait. A jelenlegi sörgyárat 1871-ben alapították helyi vállalkozók. 1889-ben Alois Šimonek személyében új sörfőző mester érkezett a gyárba, aki később „feltalálta” a 19°-os Porter sört, amit 1891-től a mai napig sikeresen főznek. De más söreik is népszerűek nemcsak Csehországban, hanem Szlovákiában is.
Pardubice nem csak a sörgyáráról híres, hanem az évente megrendezésre kerülő lóversenyről is.  Az 1836-ban Liverpoolban megrendezett első nagydíj sikerének hatására 1856-ban – a helyi természeti adottságokat: árkokat, sövényeket kihasználva – Padubicében is megépítették az akadályokkal nehezített pályát, amelyet addig alakítottak, amíg a világon egyedülállóan nehéz nem lett.

 

Porter

Ez a beszédes nevű népszerű fekete sör nem csupán Balling-foka okán, hanem más szempontból is különleges. Rengeteg díjat nyert az elmúlt évszázad során, és gyakran méltatják szakértők jótékony egészségügyi hatásait is. A sör szlogenje: „a merészség magasabbra, többre törekedik” jól jelzi, hogy nem a mindennapi sörfogyasztáshoz, hanem az igényes vásárlóknak készül.

Taxis

A pardubicei lóversenypálya legismertebb és legnehezebb pontja a 1,5 m magas és 2 m széles sövény mögött rejtőző 5 m széles és 1,5 m mély árok, azaz a Nagy Taxis ugrató (egyszerűbben Taxis), amely eddig 27 ló életét követelte, s amelyet Egon Thun-Taxis herceg alapján neveztek el. Ennél az akadálynál minimum 8 métert kell ugratniuk a lovasoknak, és a sövény miatt a ló nem láthatja a mögötte levő árkot. Erről a legismertebb pardubicei ugratóról nevezte el aztán a Pernštejn sörgyár a 14°-os erősségű, 6% alkoholtartalmú, alsó erjesztésű, jellegzetesen éles telt ízű, komló illatú, szép sűrű habbal rendelkező termékét, a Pardubický Taxis sört

 


 

NOVÁ PAKA

Novopacke pivoA Krkonoše, azaz a Cseh Óriás-hegység lábánál fekvő Nová Paka város sörfőzése több évszázados múltra tekint vissza. A jelenlegi gyárban 1872. óta főzik a sört. A gyárban több különleges, vagy különleges nevű terméket készítenek (pl. Kumburák – a közeli várrom településéről kapta a nevét, Brouček – egy híres cseh regény hőséről, Prücsök úrról elnevezve, Hemp Valley – kannabisz ízesítésű).

 

Třešňové – cseresznyés, félbarna

A cseresznyés ízesítésű sört 2009. óta gyártják Nová Pakában.

Zázvorové – gyömbéres, félbarna

A természetes gyógyító hatású gyömbérrel ízesített sör kivívta a hozzáértők megbecsülését.

Podkrkonošský speciál světlý – világos

A „Krakonoš hegység alatti” speciális világos sört először 2005 év vége felé – karácsonyi meglepetésként – készítették. Mivel még a sörgyár számára is váratlanul sikeres lett, azóta is az eredeti recept alapján főzik.

 


 

KONRAD

Pivo konradA ma az észak-csehországi nagyvároshoz, Liberechez tartozó Vratislavice városában 1872-ben alapították a ma is működő Konrad sörgyárat. Vratislav, Konrad, Spytihněv ugyanannak a főúri, uralkodói családnak voltak a tagjai. Nevüket és dicsőségüket őrzi a település, a sörgyár és a sörök neve. A környéken nagyszámú német nemzetiség is élt (és él ma is), ők egy másik települést alapítottak a közelben Maffersdorf néven. Ez a település összeolvadt Vratislavicével, és évszázadokon át a német nevet használták. A csehek ezért, amikor a 20. század végén újra indult itt a sörgyártás, a vratislavicei söröknek direkt dicsőséges cseh főnemesek és királyok neveit adták, akik ráadásul kötődtek a városka nevéhez. Érdekesség, hogy Vratislavicében született Ferdinand Porsche, aki később világhírű autógyáros lett, az ő nevéhez kötődik a Porsche és a VW Bogár autók megalkotása. (A sörgyárban autó kiállítás is van.)

Kapucín – barna

A sörfőzésben is jeleskedő Kapucinus Rendnek állít emléket ennek a barna sörnek a neve.

Spytihněv – világos

Vratislav, Konrad és Spytihněv ugyannak a cseh hercegi (és morva őrgrófi) családnak a tagjai voltak. Vratislav később cseh király is lett (II. Spytihněv utódja a trónon). A Konrad sörgyár Liberec külvárosában, Vratislavicében található, ez korábban önálló városka volt, és Vratislav iránti tiszteletből kapta a nevét.

Vratislavický Ale – barna

A Vratislavicei Ale neve magáért beszél, de Bizon, azaz (amerikai) Bölény néven is ismerhetjük. A felsőerjesztésű sör kiemelkedő keserűségét a komló amerikai válfaja eredményezi. Ezt adta vissza a korábbi, Bizon elnevezés is. Erős, mint a bölény, és ráadásul amerikai.

 


 

BOHEMIA REGENT

A dél-csehországi Třeboň városában működő sörgyár is komoly múltra tekint vissza. A Vok z Rožmberka család már a 15. század végén bővítette az uradalmi sörgyárat. Mai söreik elnevezése a történelmiséget adja vissza, a történelmi hagyományokat őrzi.

Prezident – világos

Az „Elnöki” sör már több mint tizenöt éve része a třeboni gyár választékának. Eredeti receptjét az utóbbi időben a „hideg komlózás” eljárásával egészítették ki.

Český granát – rozsos, bio, félbarna

A „Cseh gránát (drágakő)” nevezetű felsőerjesztésű sör 100% bio komlóból készül.

 


 

ČERNÁ HORA

A Brnóhoz közeli morva kisvárosban évszázadok óta főzik a sört, előbb kolostori, majd főúri főzdében, a 19. század végétől pedig városi részvénytársaságként.

Velen – búza, világos

A Černá hora-i búza temérdek díjat nyert a saját kategóriájában a különféle sörversenyeken, ami bizonyítja kitűnő minőségét.

 


 

VYSOKÝ CHLUMEC

Flying Cloud IPA – félbarna

A „Repülő Felhő” nevezetű IPA (India Pale Ale) sör felsőerjesztésű félbarna ital, amelynek neve és címkéje az Anglia és India között „ingázó” vitorlás hajókat idézi.